Scris de 1:52 pm Clădiri istorice

Casa Hirscher – una dintre cele mai vechi clădiri din Brașov

La numărul 14, impunătoarea Casă Hirscher este un exemplu concludent al Renașterii transilvănene, deși a fost distrusă de două incendii în secolul al XVII-lea. Purtând încă însemnele familiei Hirscher, a fost construită în 1541-157 ca un cadou pentru Apollonia Hirscher, văduva primarului și comerciantului Lukas Hirscher, pentru a fi folosită ca centru comercial pentru sași.

Este cunoscut și sub numele de Casa Negustorilor sau, mai puțin oficial, Podul Cizmarilor, datorită pieței de încălțăminte de la etaj. Astăzi, clădirea găzduiește faimosul restaurant Cerbul Carpatin.

Clădirea Casei Negustorilor a fost construită pe Șirul Florilor (partea de est a Pieței Sfatului) de Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Brașov în secolul al XVI-lea. Apollonia s-a născut la Sibiu, apoi s-a mutat la Brașov după ce s-a căsătorit cu Lukas Hirscher, judecător al orașului. După moartea soțului ei, în 1541, ea a moștenit și a gestionat cu pricepere afacerile familiei, care se întindeau până în Austria și Turcia, fiind considerată parte a Patriciatului săsesc al vremii.

Odată cu slăbirea și mai târziu cu dispariția breslelor, Casa Negustorilor și-a pierdut destinația tradițională și a devenit în cele din urmă un restaurant, dar și, potrivit unui raport din 12 august 1939, o policlinică și magazine (existau o librărie, un fierar, o băcănie, patru măcelării, o cafenea, o fructieră etc.).

Clădirea se situa pe primul loc ca mărime între construcțiile civile ale Brașovului din secolul al XVI-lea, având o lungime de 67,40 metri și fiind formată din două pavilioane separate de o curte interioară, unite la capetele frontale. Stâlpii de piatră, care amintesc de stilul renascentist, arcadele de la parter și de la primul etaj, acoperișul abrupt acoperit cu țiglă roșie, coborât până sub limita superioară a zidurilor, dau clădirii un aspect solid și masiv.

Puternicul incendiu din 1689 și incendiile ulterioare au afectat și Casa Negustorilor. Între 1759 și 1847, au avut loc transformări arhitecturale radicale care au adus clădirea la forma sa actuală.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Modificat: mai 30, 2023

Închide