Scris de 2:26 pm Castele

Vizitați Râșnov, lângă Brașov, pentru a vă face o idee despre România medievală

Continuând prin munți, din Poiana Brașov veți ajunge la Râșnov. Chiar dacă Bran, la doar 12 km spre sud, atrage toți turiștii – mai ales pe cei care vin cu excursii organizate – Râșnov merită o oprire.

Cetatea Râșnov este la prima vedere atât de impunătoare și vizibilă de la distanță încât ar putea fi ușor confundată cu Castelul Bran. Construită ca o cetate țărănească în secolul al XVII-lea, a fost unul dintre principalele locuri de refugiu din zonă. Deși structura nu mai oferă prea multe de văzut, nefiind la fel de bine conservată ca Branul, exponatele sunt expuse într-un mod care sensibilizează simțurile. Aflată în vârful unui vârf stâncos, panorama de 360 de grade din cel mai înalt punct oferă priveliști frumoase asupra Râșnovului, a Munților Bucegi și a Piatra Craiului.

Există o legendă legată de Cetatea Râșnov. În timpul unui asediu deosebit de lung al cetății, cetățenii din Râșnov erau îngrijorați de lipsa apei potabile proaspete disponibile. Doi soldați turci, care fuseseră capturați mai devreme, au fost puși să sape o fântână în centrul cetății. Acești doi bărbați au fost asigurați că vor fi eliberați după ce fântâna va fi terminată. Potrivit legendei locale, le-a luat 17 ani să termine fântâna, dar tot au fost uciși după aceea. Această fântână celebră se află încă în centrul Cetății Râșnov și are o adâncime de 143 de metri.

Cetatea Râșnov

Cetatea a fost construită ca parte a unui sistem de apărare pentru satele transilvănene expuse invaziilor externe. Un aspect decisiv pentru construirea cetății în locul în care se află a fost traseul armatelor invadatoare care veneau dinspre pasul Bran și treceau prin Râșnov, în drumul lor spre Brașov și alte părți ale regiunii Burzenland. Singura șansă de supraviețuire pentru locuitorii din zonă, inclusiv din Cristian și Ghimbav, era refugiul în interiorul cetății de la Râșnov. Constrânși să rămână acolo timp de zeci de ani, locuitorii din Râșnov și din satele din apropiere au transformat fortificația în locul lor de reședință pe termen lung.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Modificat: mai 30, 2023

Închide