Scris de 1:59 pm Biserici

Descoperă Biserica Neagră – cea mai notorie destinație din Brașov

Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche) este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul orașului Brașov.

Biserica Neagră de astăzi se află pe locul unei biserici romanice anterioare din secolul al XIII-lea, distrusă în timpul marii invazii tătare din 1241. Construcția actuală a început în 1383, când Brașovul se afla într-o perioadă de puternică dezvoltare culturală și economică, fiind cel mai important oraș comercial și industrial de la granița Transilvaniei cu Valahia. Invazia turcească din 1421 a întrerupt construcția bisericii, iar orașul a trebuit să se concentreze asupra fortificațiilor, dar acestea au fost continuate ulterior după un plan mult simplificat.

Datorită tradiției negustorilor sași de a dona covoare turcești din călătoriile lor, colecția de 120 de covoare din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, adăpostită în interior, este una dintre cele mai bogate din Europa. Coloana de lângă ușa de vest poartă încă urmele gloanțelor de la revoluția din 1989.

Înalt de 66 de metri, clopotul este considerat cel mai mare din Europa, cântărind 7 tone, este cel mai greu din România.

 

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În biserică încap aproximativ 5.000 de persoane. Este o biserică cu hală în stil gotic târziu, cu cor, naos și turn. Din lungimea totală a clădirii, 31 m reprezintă corul, 42 m naosul și 16 m baza turnului.

Din cele două turnuri din planul inițial, doar cel sudic a fost ridicat la o înălțime de 44 m, iar cupola sa se ridică la 65 m pe brațul de cruce al crucii. Deasupra balconului de pe laturile de sud și de vest ale turnului se află cadranele ceasurilor din turn. Portalul principal al bisericii se află pe latura sudică și este îmbogățit cu sculpturi ornamentale.

Pereții exteriori și vârfurile bolților au o înălțime de 21 m. Coama acoperișului naosului are o înălțime de 42 m, iar cea a corului are o înălțime de aproximativ 38 m.

Partea turnului are o înălțime de 30 m, iar partea exterioară, între cele două scări în spirală, măsoară 31 m.

Suprafața totală a bisericii este de 2500 m², iar blocurile din care sunt construite zidurile au un volum de 9000 m³. Suprafața acoperișului bisericii măsoară aproximativ 4500 m². Biserica Neagră se află la 589 m deasupra nivelului mării.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Modificat: mai 30, 2023

Închide