Scris de 2:11 pm Clădiri istorice

Poarta Ecaterina – o intrare medievală în Brașov

Poarta Ecaterina (în germană Katharinentor, în maghiară Katalin-kapu) a fost una dintre porțile de fortificație ale Brașovului, situată în mijlocul laturii de sud-vest, între Bastionul Țesătorilor și Bastionul Fierarilor. Ca parte a zidului de sud-vest al fortificațiilor orașului, Poarta Ecaterina este declarată monument istoric.

Poarta asigura trecerea prin zidul dublu al fortăreței și a fost, timp de aproape trei secole, singura poartă a orașului către Schei. În prezent, a rămas doar turnul porții exterioare. În realitate, Poarta Ecaterinei, la fel ca și porțile din zidul de nord-est al cetății (Poarta Principală, Poarta Vămii Vechi, Poarta Străzii Negre), au fost fiecare un mare complex de fortificații, adevărate cetăți cu bastioane și turnuri.

Poarta din zidul de sud-vest al cetății a fost construită probabil în secolul al XV-lea, când au fost ridicate zidurile, dar a fost menționată pentru prima dată în documente abia în 1517, ca “Poarta Sfântului Duh” (“Porta Corporis Christi”). Numele provenea de la Capela Sfântului Duh (Corpus Christi), care se afla în apropierea străzii Orfelinatului (actuala stradă Poarta Schei).

Poarta, apărată de breasla croitorilor, a fost distrusă în timpul furtunii și inundației din 24 august 1526, după care a început construcția noii porți. Situată la capătul străzii Ecaterina, care, la rândul ei, și-a luat numele de la mănăstirea de călugărițe care se afla acolo, poarta a primit numele de “Poarta Ecaterina” (“Porta Sanctae Katherinae”, așa cum apare în documentele din acea vreme). De asemenea, a fost numită “Porta Superior”, datorită poziției sale pe muntele dinspre Shei, numit de sași “Obere Vorstadt” (cartierul superior). Construcția turnului exterior al porții a fost finalizată la 17 septembrie 1559. Poarta a fost avariată de incendiile din 1689 și 1759, precum și de cutremurul din 1738, fiind ulterior reparată.

 

În secolul al XIX-lea, au fost elaborate primele planuri pentru oraș, care prevedeau dezvoltarea urbană spre suburbii. În acest scop, o parte din fortificațiile medievale ale Cetății de pe laturile de nord-est și sud-vest au fost demolate în etape. Poarta Ecaterina, cu excepția turnului exterior al porții, a fost demolată în 1827. Turnul a fost transformat în depozit, iar deschiderea acestuia a fost zidită. Pe ambele laturi ale turnului porții, în locul zidurilor demolate, au fost ridicate clădiri publice (școală primară, grădiniță și gimnaziul fetelor săsești).

(Visited 56 times, 1 visits today)
Închide