Scris de 1:26 pm Biserici

Biserica Stavropoleos din București

Căutați câteva momente de liniște și pace după plimbarea pe Calea Victoriei? Atunci intrați în curtea interioară a Bisericii Stavropoleos și admirați detaliile clădirii, construită în stil brâncovenesc, astăzi monument istoric și oază de liniște.

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul Bucureștiului. Biserica este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin “Orașul Crucii”.

Biserica a fost construită în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a ridicat o biserică și o mănăstire, susținute economic din veniturile hanului (situație obișnuită în epocă). În 1726, starețul Ioanichie a fost ales mitropolit de Stavropole și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o s-a numit de atunci Stavropoleos, după numele vechiului sediu. La 7 februarie 1742, Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, a murit și a fost înmormântat în biserica sa.

(Visited 81 times, 1 visits today)
Închide