Scris de 6:34 pm Biserici

Catedrala Evanghelică din Sibiu este unul dintre cele mai notorii repere ale orașului

Catedrala evanghelică masivă domină piața cu aerul său gotic. Construită între începutul secolului al XIV-lea și 1520 pe locul unei bazilici, catedrala are o înălțime de 78 de metri și se mândrește cu cea mai mare orgă bisericească din România, construită în 1914. Aceasta are 6.002 tuburi, 85 de registre muzicale principale și 75 de registre auxiliare.

Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, bazată pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. În fața bisericii se află o statuie a episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899.

Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare pe pereții nordici. Biserica este situată în Piața Huet f.n. Clădirea este dominată de turnul cu 7 etaje și patru turnulețe la colțul acoperișului, semn că orașul avea drept de condamnare (în latină ius gladii, literal “dreptul de sabie”).

Cu o înălțime de aproximativ 74 m, biserica se situează pe locul al doilea în România, după Biserica Evanghelică din Bistrița.

Corul catedralei se află pe balconul din partea de sud și are o orgă în stil baroc realizată de un meșter slovac în 1671, care a înlocuit prima orgă adusă la Sibiu în 1585. În 1914 a fost instalată marea orgă a bisericii, cea mai mare orgă din sud-estul Europei, iar în 1997 a fost complet renovată.

Biserica este o clădire mare în stil gotic, cu un plan format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; la vest urmează un transept, apoi naosul central și cele două nave laterale; la vest a fost construit turnul masiv, încorporat în cele din urmă într-un nartex, care la rândul său este format din trei nave.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Modificat: mai 30, 2023

Închide