Scris de 2:32 pm Castele

Vizitați Castelul Peleș – cel mai faimos și bine conservat castel regal din România

Într-o grădină vastă și panoramică deasupra orașului Sinaia, Castelul Peleș, parcă desprins din povești, este principala atracție a României și cea mai romantică cetate din România.

Construit pentru regele Carol I ca reședință de vacanță între 1873 și 1883, într-un spectaculos stil renascentist german, seamănă cu un palat bavarez și este mai bine conservat decât alte castele regale din România. O explicație este că autoritățile comuniste l-au folosit pentru a primi oaspeți străini, fiind deschis doar ocazional pentru public. Diferența dintre Peleș și Cotroceni, de exemplu, este izbitoare. Aici s-au păstrat aproape toate elementele originale, în timp ce la Cotroceni multe au dispărut.

Deși multe dintre cele 160 de camere ale castelului sunt surprinzător de mici, caracterul și alura complexă sunt cele care frapează, de la candelabrele din cristal de Murano la lemnul de tec sculptat și vitraliile germane. În timp ce exteriorul reprezintă cultura germanică pe care Royal Charles o cunoștea, interiorul este mai electric și mai cald.

De asemenea, castelul impresionează prin aparatele sale de înaltă tehnologie, care includ un aspirator din 1901 și un ascensor de alimente din 1912, încă în funcțiune. O cameră decorată de tânărul Gustav Klimt a servit drept cinematograf regal.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Modificat: mai 30, 2023

Închide